OIRSCHOT

Al in de tweede helft van de 13de eeuw werd op de plek van de huidige Sint Petrus-Banden-basiliek een kerk gebouwd. Deze eerste kerk brandde in 1462 af. Daarna werd de huidige laatgotische kruisbasiliek gebouwd met een imposante westtoren van ongeveer 60 meter hoog. Vaak aangeduid als de meest indrukwekkende dorpstoren van de Kempen.

Lange tijd had de toren nog een 30 meter hoge houten spits. Deze werd echter verschillende malen door blikseminslag getroffen of door een storm verwoest. In 1944 werd de kerk door geallieerde beschietingen zwaar beschadigd en ook de toren brandde voor een deel af. In de periode 1960-1962 werd de toren hersteld en van een korte spits voorzien, zoals die eerder tussen 1627 en 1904 de toren had bekroond.

In de Tweede Wereldoorlog werden de vijf aanwezige luidklokken gevorderd. Deze keerden niet terug. Na de oorlog werd een nieuw vier-gelui in de toren gehangen. In 1978 kwamen er 45 beiaardklokken bij. Door de vier luidklokken in het instrument op te nemen ontstond een beiaard van 49 klokken. Twee nieuwe beiaardklokken kregen een luidbalk, zodat de toren nu over een waardig zes-gelui beschikt. Jaren later werd nog een 50ste klok toegevoegd.